Yang selalu jengok

Tuesday, August 15, 2017

Bekalan untuk Para Dhuyufurrahman (Bakal Haji 1438 H)


"Jangan lupa bawa 2 pasang kain ihram" jerit Mak Teh. "Kalau boleh bawa sambal belacan. Kat sana mana nak cari belacan" pesan perlahan Pak Teh. "Tali ikat beg jangan lupa" Sahut Pak Tam dari depan. "Penyangkut baju susah nak cari kat sana tu" Perlahan2 dari jauh belakang, mungkin Opah Tijah. "Kalau nak basuh kain, bawa sabun buku dan sabun serbuk" Pak Tam menambah. "Pergi mana2 kat sana tu, jalan sama2 dengan isteri, jangan  ditinggalkan" tambah Mak Teh. "Jangan main ikut orang je, boleh sesat kat sana tu." Sahut lagi Pak Tam.  "Aku dulu, kalau menunggu mak Tam kau, kat satu tempat je.  Hari2 tiang yang sama" Tambah Pak Tam. "Ada yang bawa tumbuk sambal yang kayu tu. Senang kalau nak buat sambal" Pak Long menyelit. "Pemotong kuku jangan lupa" Pak Teh mengesot lebih dekat pada beg. Beg yang satu itu akan masuk ke kapal terbang terus ke Jeddah. Habis ditenung lama oleh Pak Teh pada beg yang satu itu. "Jangan lupa tulis nama pada beg ni" Dia seperti mencari2 salah pada beg. 

Bekalan apa yang perlu dibawa ke Mekah sebagai Dhuyufurrahman (tetamu Allah). Pilihan mengerjakan haji ini adalah pilihan Allah. Ada duit, ada masa bukan syarat mutlak untuk ke sana tetapi bekalan yang dibawa perlu cukup. Semua memberikan pandangan. Semua menyuruh yang berbagai tetapi bekalan yang paling perlu adalah ILMU. 

Ilmu mengerjakan haji seperti mengetahui rukun Haji adalah fardhu ain untuk diketahui. Tertinggal salah satu maka tiada Haji untuk bakal haji. Wajib Haji juga maha penting kerana tertinggal dengan sengaja adalah dosa tetapi boleh bayar dam dan Haji masih terjaga. Pantang larang berihram yang 13 juga penting sangat. 

Bekalan ilmu ini penting kerana sebelum kapal terbang bergerak, ilmu sudah perlu dipakai. Haji apakah pilihan kita. Ini adalah ilmu. Haji Ifrad, Haji Qiran atau Haji Tamattuk. Bukan semua yang pakai ihram sama di dalam perjalanan yang sama dan mempunyai niat yang sama. Ilmu membezakan mereka. 

Aku menulis tentang ini kerana pada hari minggu baru ini 11 - 12 Ogos 2017, aku sekeluarga pergi ke rumah abang aku yang menjadi tetamu Allah bermula pada 15 Ogos 2017. KT55 dari Alor Setar - kapal terbang bergerak pukul 7.35 am hari ini 15/8/2017.


No comments:

Post a Comment